Menu

Smibanese straattaal

Het Smibanese straattaal is een dialect van de straattalen in Nederland afkomstig uit de Bijlmer. Het Smibanese is, net als veel andere achterstrandswijken wereldwijd, een dialact op de hedendaagse straattaal. Het is gebruikelijk om bepaalde woorden om te draaien, mits de uitspraak nog steeds fijn is.

Naast omdraaiingen is het Smibanese een versmelting van het Surinaams, Engels, Papiaments, Marokkaans, Turks, Ghanees en tot slot het Nederlands. Oftewel de culturen van de Bims. Door de groei van Nederlandse HipHop is het Smibanese wordt de taal alleen maar in de Bijlmer gesproken / gesnapt.

‘SMIB’, het HipHop collectief uit Amsterdam heeft er zelfs een speciaal Straattaalwoordenboek voor uitgegeven, welke te bestellen is op Bol.com. Het was een daverend succes en dat zorgde ervoor dat het drie drukken van het woordenboek heeft uitverkocht. Reden genoeg voor een vervolg, met de passende titel “Smibanese Woordenboek 2.0”.

Bekende artiesten die de Smibanese straattaal in hun tracks gebruiken zijn onder andere Nnelg (voorheen bekend als Yung Nnelg) en Ray Fuego.

Volg onze Spotify playlist

Check de hardste tracks in onze playlist

Volg ons op Spotify Volg onze playlist Sluiten